Matale Spices
මාතලේ කුළුබඩු
කුළුබඩු දිවයින ලෙස හැඳින්වෙන ශ්රී ලංකාව බටහිර ජාතීන්ට ඓතිහාසික වශයෙන් ආකර්ශනීය වූයේ එහි කුළුබඩු පොහොසත් නිසාය. ශ්රී ලංකාවේ කුළුබඩු සහ ඒ ආශ්රිත නිෂ්පාදන සැපයුම්කරුවන් වඩාත් ඉල්ලුමක් ඇති කුරුඳු, ගම්මිරිස්, කරාබු නැටි, එනසාල්, මිරිස්, කරපිංචා සහ තවත් බොහෝ දේ අපනයනය කරයි.
ව්යාපාරය පිළිබඳව විස්තරයක් මෙම කොටසට ඇතුලත් කරනු ලැබේ .
ව්යාපාරය පිළිබඳව විස්තරයක් මෙම කොටසට ඇතුලත් කරනු ලැබේ .
ව්යාපාරය පිළිබඳව විස්තරයක් මෙම කොටසට ඇතුලත් කරනු ලැබේ .
ව්යාපාරය පිළිබඳව විස්තරයක් මෙම කොටසට ඇතුලත් කරනු ලැබේ .
ව්යාපාරය පිළිබඳව විස්තරයක් මෙම කොටසට ඇතුලත් කරනු ලැබේ .
ව්යාපාරය පිළිබඳව විස්තරයක් මෙම කොටසට ඇතුලත් කරනු ලැබේ .
අපේ ශ්රී ලාංකීය කළු ගම්මිරිස් ඉක්මනින් කටගැස්මක් සහ කල් පවතින සුවඳක් ඇත. අපි ඉහළ ඝනත්වය, මුල් අස්වැන්න බෙරි ගැඹුරු කළු වර්ණ පමණක් තෝරා.
අධික ඝනත්වය යනු නියමිත වේලාවට අස්වනු නෙළන ලද සහ නිසි ලෙස සුව කර වියලන ලද ගම්මිරිස්වල ලකුණකි. නැවුම් ගම්මිරිස් තවමත් කහ-කොළ වර්ණයෙන් යුක්ත වන විට අඳුරු වර්ණය මුල් අස්වැන්නක් පෙන්නුම් කරයි. එම අදියරේදී නෙළා ගන්නා කළු ගම්මිරිස්වල ක්ෂණික උණුසුමක් සහ නැවුම් රසයක් ඇත.
[/dipl_image_card_carousel_item][dipl_image_card_carousel_item title=”එනසාල් – Cardomom” image=”https://techlabs.lk/swayanrakiya.lk/wp-content/uploads/2023/06/cardamon.webp” _builder_version=”4.19.5″ _module_preset=”default” title_font=”Sinhala Semi Bold|700|||||||” title_text_color=”#000000″ content_font=”Sinhala Regular||||||||” content_text_color=”#000000″ button_alignment=”center” border_radii=”on|15px|15px|15px|15px” box_shadow_style=”preset1″ global_colors_info=”{}”]
එනසාල් යනු ආසියාවේ ආරම්භ වූ කුළුබඩු වර්ගයකි. අද එය කුළු බඩු වල රැජින ලෙස සලකනු ලබන අතර වඩාත්ම මිල අධික කුළු බඩු වලින් එකකි, තෙවන ස්ථානය, පළමු සහ දෙවන ස්ථානය පිළිවෙලින් කුංකුම සහ වැනිලා වේ.
එනසාල් වගාව ශ්රී ලංකාවේ නිවර්තන සහ තෙත් දේශගුණය තුළ ආරම්භ වූ බව විශ්වාස කෙරේ.
[/dipl_image_card_carousel_item][dipl_image_card_carousel_item title=”මිරිස් – Chili ” image=”https://techlabs.lk/swayanrakiya.lk/wp-content/uploads/2023/06/chili.webp” _builder_version=”4.19.5″ _module_preset=”default” title_font=”Sinhala Semi Bold|700|||||||” title_text_color=”#000000″ content_font=”Sinhala Regular||||||||” content_text_color=”#000000″ button_alignment=”center” border_radii=”on|15px|15px|15px|15px” box_shadow_style=”preset1″ global_colors_info=”{}”]ඕනෑම ශ්රී ලාංකික වට්ටෝරුවක ප්රධාන අමුද්රව්යය වන බැවින් මිරිස් නොමැතිව ශ්රී ලාංකික ආහාර වේලක් අසම්පූර්ණයි. ඔබට අවශ්ය වන්නේ පෙති කැපීම, කපා ගැනීම, කැපීම හෝ කැට කපා අනෙකුත් ද්රව්ය සමඟ මිශ්ර කිරීම හෝ මෙම උණුසුම් මිරිස් සමඟ ඔබේ ආහාරය අලංකාර කිරීම පමණි.
කැප්සායිසින් යනු මිරිස් වල අඩංගු රසායනික ද්රව්යයක් වන අතර එය ශරීරයට විවිධ ආකාරවලින් උපකාරී වේ.[/dipl_image_card_carousel_item][dipl_image_card_carousel_item title=”කුරුඳු – Cinnamon” image=”https://techlabs.lk/swayanrakiya.lk/wp-content/uploads/2023/06/cinnemon.webp” _builder_version=”4.19.5″ _module_preset=”default” title_font=”Sinhala Semi Bold|700|||||||” title_text_color=”#000000″ content_font=”Sinhala Regular||||||||” content_text_color=”#000000″ button_alignment=”center” border_radii=”on|15px|15px|15px|15px” box_shadow_style=”preset1″ global_colors_info=”{}”]සැබෑ කුරුඳු ශ්රී ලංකාවට ආවේණික වේ. කුරුඳු මුලින් ශ්රී ලංකාවේ මධ්යම කඳුකරයේ වගා කෙරේ.
කුරුඳු වැඩිපුරම භාවිතා කරන්නේ ඉවුම් පිහුම් සහ ෙබ්කිං සඳහා ය. කුරුඳු යනු සලාද, රසකැවිලි, පාන වර්ග, සුප්, ස්ටූ සහ සෝස් වැනි ඕනෑම ආහාර ද්රව්යයකට එකතු කළ හැකි බහුකාර්ය කුළුබඩු වර්ගයකි. උණු වතුරේ පොතු කැබලි ගිල්වා සාදන කුරුඳු පානය ලතින් ඇමරිකානු රටවල් අතර ජනප්රියයි. කුරුඳු රස තේ ජනප්රිය වෙමින් පවතී.[/dipl_image_card_carousel_item][dipl_image_card_carousel_item title=”කරාබු නැටි – Cloves” image=”https://techlabs.lk/swayanrakiya.lk/wp-content/uploads/2023/06/cloves.webp” _builder_version=”4.19.5″ _module_preset=”default” title_font=”Sinhala Semi Bold|700|||||||” title_text_color=”#000000″ content_font=”Sinhala Regular||||||||” content_text_color=”#000000″ button_alignment=”center” border_radii=”on|15px|15px|15px|15px” box_shadow_style=”preset1″ global_colors_info=”{}”]
කරාබු නැටි ව්යංජන මිශ්රණය සඳහා ද කරාබු නැටි තෙල් ආහාර රස ගැන්වීම සඳහා සහ ඖෂධ සුවඳ විලවුන් කර්මාන්තය සඳහා ද භාවිතා වේ. කරාබුනැටි ප්රධාන වශයෙන් ශ්රී ලංකාවේ මැදරට තෙත් කලාපයේ වගා කෙරේ. මහනුවර, කෑගල්ල සහ මාතලේ දිස්ත්රික්ක ප්රධාන වශයෙන් වර්ධනය වන ප්රදේශ වේ.
අච්චාරු දැමීමේදී සහ සෝස් සහ කෙචප් නිෂ්පාදනයේදී පැණිරස හා රසවත් ආහාර සඳහා රසය සැපයීම සඳහා කරාබුනැටි සම්පූර්ණයෙන් හෝ බිම භාවිතා කරයි.
[/dipl_image_card_carousel_item][dipl_image_card_carousel_item title=”කොත්තමල්ලි – Coriander” image=”https://techlabs.lk/swayanrakiya.lk/wp-content/uploads/2023/06/coriander.webp” _builder_version=”4.19.5″ _module_preset=”default” title_font=”Sinhala Semi Bold|700|||||||” title_text_color=”#000000″ content_font=”Sinhala Regular||||||||” content_text_color=”#000000″ button_alignment=”center” border_radii=”on|15px|15px|15px|15px” box_shadow_style=”preset1″ global_colors_info=”{}”]කොත්තමල්ලි යනු parsley (Apiaceae) පවුලේ සාමාජිකයෙකි. එය සිහින් කොළ පැහැති කඳන් මත වැඩෙන වාර්ෂික ශාකයකි. මෙම ශාකය අඩි තුනක් දක්වා උසට වැඩෙන අතර කොළ parsley කොළ වලට සමාන වේ.
කොත්තමල්ලි මල් පිපෙන විට, එය සුදු මල්, දම් පාට සහ රවුම්, ලා දුඹුරු බීජ සමඟ නිපදවයි. මෙම බීජ අස්වැන්න කර කුළුබඩු ලෙස භාවිතා කළ හැකිය. කොත්තමල්ලි ලොව පුරා, විශේෂයෙන් ශ්රී ලංකාවේ දේශීය ශාකයක් ලෙස වර්ධනය වේ.[/dipl_image_card_carousel_item][dipl_image_card_carousel_item title=”සුදුරු – Cumin” image=”https://techlabs.lk/swayanrakiya.lk/wp-content/uploads/2023/06/cumin.webp” _builder_version=”4.19.5″ _module_preset=”default” title_font=”Sinhala Semi Bold|700|||||||” title_text_color=”#000000″ content_font=”Sinhala Regular||||||||” content_text_color=”#000000″ button_alignment=”center” border_radii=”on|15px|15px|15px|15px” box_shadow_style=”preset1″ global_colors_info=”{}”]දුරු (Cuminum cyminum) පැමිණෙන්නේ Apiaceae හෝ Umbelliferae පවුලෙන් කුඩා මල් පිපෙන ශාකසාර ශාකයකින් වන අතර එයට parsley, fennel සහ hemlock ද ඇතුළත් වේ. අඩි 1 ත් 2 ත් අතර උසකින් වැඩෙන මෙම ශාකය ඇත්ත වශයෙන්ම මැදපෙරදිග ආසියානු කලාපයට ආවේණික වූ නමුත් දැන් ලොව පුරා වගා කෙරේ.
ඔබට ඇත්ත වශයෙන්ම සූපශාස්ත්ර අරමුණු සඳහා වසර පුරා ලබා ගත හැකි සම්පූර්ණ සහ බිම් දුරු බීජ දෙකම භාවිතා කළ හැකිය.[/dipl_image_card_carousel_item][dipl_image_card_carousel_item title=”ගොරකා – Goraka” image=”https://techlabs.lk/swayanrakiya.lk/wp-content/uploads/2023/06/goraka.webp” _builder_version=”4.19.5″ _module_preset=”default” title_font=”Sinhala Semi Bold|700|||||||” title_text_color=”#000000″ content_font=”Sinhala Regular||||||||” content_text_color=”#000000″ button_alignment=”center” border_radii=”on|15px|15px|15px|15px” box_shadow_style=”preset1″ global_colors_info=”{}”]
ගොරකා ගෙඩිය බොහෝ දුරට ශ්රී ලංකාවෙන් ආරම්භ වී දකුණු ආසියාවේ ඉන්දියාව, මැලේසියාව, බුරුමය සහ තායිලන්තය වැනි ප්රදේශවල ව්යාප්ත වී ඇත. මෙම පලතුර ෆ්ලොරිඩාවේ සහ ඕස්ට්රේලියාවේ ද ජනප්රිය වී ඇත. මෙම ගස වර්ධනය වන්නේ එහි පලදාව නිසා පමණක් නොව සංයෝගයේ සිටුවන විට එහි සෞන්දර්යාත්මක වටිනාකමක් ඇත.
[/dipl_image_card_carousel_item][dipl_image_card_carousel_item title=”අබ – Mustard Seeds” image=”https://techlabs.lk/swayanrakiya.lk/wp-content/uploads/2023/06/bustard.webp” _builder_version=”4.19.5″ _module_preset=”default” title_font=”Sinhala Semi Bold|700|||||||” title_text_color=”#000000″ content_font=”Sinhala Regular||||||||” content_text_color=”#000000″ button_alignment=”center” border_radii=”on|15px|15px|15px|15px” box_shadow_style=”preset1″ global_colors_info=”{}”]අබ ඇට පෙර කාලයේ සිට භාවිතයේ පවතින සූපශාස්ත්ර තෙල් බීජ ලෙස ඉතා අගය කොට ඇත. බීජ යනු බ්රැසිකා පවුලට අයත් අබ ශාකයෙන් ලබාගත් පලතුරු කරල් ය.
අබ කුඩා ආසියාවේ නිජබිම වන නමුත් මේ දිනවල කැනඩාව, ඉන්දියාව, චීනය සහ යුරෝපීය කලාපයේ සෞම්ය දේශගුණයේ ප්රධාන වාණිජ බෝගයක් ලෙස වගා කෙරේ.[/dipl_image_card_carousel_item][dipl_image_card_carousel_item title=”සියඹලා – Tamarind” image=”https://techlabs.lk/swayanrakiya.lk/wp-content/uploads/2023/06/tamarind.webp” _builder_version=”4.19.5″ _module_preset=”default” title_font=”Sinhala Semi Bold|700|||||||” title_text_color=”#000000″ content_font=”Sinhala Regular||||||||” content_text_color=”#000000″ button_alignment=”center” border_radii=”on|15px|15px|15px|15px” box_shadow_style=”preset1″ global_colors_info=”{}”]Tamarind යනු ඖෂධීය සහ සූපශාස්ත්ර අරමුණු සඳහා විවිධාකාර භාවිතයන් ඇති රසවත්, පැණිරස හා ඇඹුල් පලතුරකි. එය සදාහරිත කොළ සහිත මධ්යම ප්රමාණයේ පඳුරු සහිත ගසක් වන අතර දිගු, දුඹුරු කවච වලින් සංලක්ෂිත කරල් වල වර්ධනය වන පලතුරකි. ඇතුළත ඇලෙන සුළු, මාංසමය, ඉස්ම සහිත පල්ප්, එනම් සියඹලා ගෙඩිය. පෝෂණය සහ රසය පවතින්නේ මෙතැනයි! [/dipl_image_card_carousel_item][dipl_image_card_carousel_item title=”කහ – Turmeric” image=”https://techlabs.lk/swayanrakiya.lk/wp-content/uploads/2023/06/tumeric.webp” _builder_version=”4.19.5″ _module_preset=”default” title_font=”Sinhala Semi Bold|700|||||||” title_text_color=”#000000″ content_font=”Sinhala Regular||||||||” content_text_color=”#000000″ button_alignment=”center” border_radii=”on|15px|15px|15px|15px” box_shadow_style=”preset1″ global_colors_info=”{}”]
කහ ඉන්දියාවේ සහ අනෙකුත් අග්නිදිග ආසියාතික රටවල වර්ධනය වන Curcuma longa ශාකයෙන් පැමිණේ. Curcuma longa ශාකයේ වියලන ලද මූල, සුවිශේෂී කහ කහ කුඩු බවට අඹරනු ලැබේ.
[/dipl_image_card_carousel_item][/dipl_image_card_carousel]

මාතලේ කුළුබඩු
කුළුබඩු දිවයින ලෙස හැඳින්වෙන ශ්රී ලංකාව බටහිර ජාතීන්ට ඓතිහාසික වශයෙන් ආකර්ශනීය වූයේ එහි කුළුබඩු පොහොසත් නිසාය. ශ්රී ලංකාවේ කුළුබඩු සහ ඒ ආශ්රිත නිෂ්පාදන සැපයුම්කරුවන් වඩාත් ඉල්ලුමක් ඇති කුරුඳු, ගම්මිරිස්, කරාබු නැටි, එනසාල්, මිරිස්, කරපිංචා සහ තවත් බොහෝ දේ අපනයනය කරයි.





මුළුතැන්ගෙයි ආහාර රසවත් කරන්න අවශ්යයිද ?
“මාතලේ කුළුබඩු” වෙතින් ඔබට අවශ්ය සියලුම කුළුබඩු පැකට් තොග සහ සිල්ලර ලෙස මිළදී ගත හැක.

Our Online Shop


කහ යනු ඉඟුරු හා සම්බන්ධ ශාකයක් වන අතර ආහාර පිසීමේදී බහුලව භාවිතා වේ. කුළුබඩුවක් ලෙස භාවිතා කරන කහ, කහ ශාකයේ මුල් අඹරා වියළීම මගින් සාදනු ලැබේ. වට්ටෝරුවකට ඇඹරූ කහ සඳහා අවශ්ය වූ විට, ඔබ අබ වැනි සුවඳක් සහිත දීප්තිමත් කහ කුඩු ලබා ගනී.

වියළි බැසිල්

තක්කාලි සෝස්, සීතල පැස්ටා සලාද, ග්රිල් කළ මාළු, සලාද සැරසිලි සහ බැදපු කුකුල් මස් වලට එකතු කරන විට වියළි බැසිල් සුවිශේෂී වේ. මෙම නිෂ්පාදනය marinades, stews, සුප් සහ පැස්ටෝ වල බහුලව දක්නට ලැබේ. කිසිදු සූදානමක් අවශ්ය නොවේ, අවශ්ය පරිදි පිඟානකට/වට්ටෝරුවට එකතු කරන්න.


කුරුඳු යනු Cinnamomum කුලයට අයත් ගස් විශේෂ කිහිපයක අභ්යන්තර පොත්තෙන් ලබාගත් කුළුබඩු වර්ගයකි. කුරුඳු ප්රධාන වශයෙන් විවිධ ආහාර වර්ග, පැණිරස හා රසවත් කෑම වර්ග, උදෑසන ධාන්ය වර්ග, කෙටි ආහාර, බේගල්, තේ, උණුසුම් චොකලට් සහ සාම්ප්රදායික ආහාරවල ඇරෝමැටික කුළුබඩුවක් සහ රසකාරක ආකලන ලෙස භාවිතා කරයි.


අපගේ කුළුබඩු
කුළු බඩු පිළිබඳ ඉතිහාසය
ශීතකරණ හෝ අධිශීතකරණ නොතිබුණ යුගයන්හි දී ලෝකයේ විවිධ කලාපවල ජීවත් වූ ජනයා තමන්ට ආවේණික වූ ස්වභාවික ක්රමයක් මඟින් ආහාර සංරක්ෂණයට පෙළඹී සිටියහ. විශේෂයෙන් යුරෝපීයයන්ට ශීතකාලයේදී තම ආහාර සංරක්ෂණය කරගැනීම ගැටළුවක් වූ අතර කුළු බඩු වර්ග භාවිතා කිරීමෙන් එම ගැටළුව විසඳා ගැනීමට ඔවුන් සමත්විය. මෙහිදී කුළු බඩු සඳහා බටහිර රටවල ඉතා ඉහළ ඉල්ලුමක් පැවතුණි. 15 වන ශතවර්ෂයට පෙර කුළු බඩු වෙළඳාම, අරාබි වෙළඳුන් විසින් පවත්වාගෙන යනු ලැබිණි. ලෝකයේ පෙරදිග කලාපයට අයත් රටවල්වල තිබුණු කුළු බඩු වර්ග ඒකරාශී කරමින් කොන්ස්තන්තිනෝපලය හරහා මධ්යධරණී වරායන් වෙත ගෙනඑමින් එම කුළු බඩු බටහිර රටවල් වෙත අළෙවි කිරීමේ කාර්යය දීර්ඝ කාලයක් පුරා අරාබි වෙළඳුන් විසින් පවත්වාගෙන යනු ලැබිණි. එහෙත් නාවික කටයුතු ආරම්භ කිරීමත් සමඟ යුරෝපීයයන් නැගෙනහිර ප්රදේශවලට යාත්රා කල අතර පෙරදිග ඉන්දියා වෙළඳ සමාගම වැනි වෙළඳ සමාගම් මගින් අරාබීන් සතුව පැවති කුළු බඩු ඒකාධිකාරය බිඳ දමන ලදි. යුරෝපා ජාතිකයන් ලෝකයේ අප්රිකා සහ ආසියා මහද්වීප තුළ තම බලය පතුරුවන ලද අතර යුරෝපා වෙළඳපල තුළ කුළු බඩු සඳහා තිබුණු ඉහළ ඉල්ලුමට සරිලන දායකත්වයක් සැපයීම වෙනුවෙන් කැපවිය.
Join Today
මාතලේ කුළුබඩු

අපගේ ආයතනයේ හවුල්කරුවෙක් / විකුණුම් නිලධාරියෙක් ලෙස සම්බන්ධ වී මාසිකව ඔබට රු.50,000ට වැඩි ආදායමක් ඉපයිය හැක.
ක්ෂණිකව අප හා සම්බන්ධ වෙන්න
Call: (94) 77 6954 999

අපගේ ආයතනයේ පිහිටීම
අපව සම්බන්ධ කරගන්න
matalespices@gmail.com
Phone
077 6954 999
Address
No 27, Sapumalgama, Alawatta, Matale